Nederlands | English
 

Missie/Corporate Story

 

Het Huygens ING onderzoekt teksten en bronnen uit het verleden met behulp van nieuwe methoden en technieken. Het instituut staat voor innovatie in de onderzoeksmethoden, maar ook voor een beter begrip van de Nederlandse cultuur en geschiedenis bij een breed publiek.

Het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis voert analytisch onderzoek uit op het gebied van de Nederlandse letterkunde, geschiedenis en wetenschapsgeschiedenis in combinatie met innovatieve digitale methoden. Door fundamenteel, geavanceerd en interdisciplinair bronnenonderzoek verschaft het Huygens ING nieuwe inzichten in de (lange‐termijn) ontwikkeling van Nederland, zonder het zicht te verliezen op Europa en de rest van de wereld.

We gebruiken daarbij een geavanceerde digitale infrastructuur die we met partners uit binnen- en buitenland grotendeels zelf ontwerpen, bouwen en beheren. Daarin maken we de bronnen toegankelijk.

Met onze onderzoeksresultaten (studies, edities en analytische tools) dragen we bij aan het continue debat binnen wetenschap, onderwijs en samenleving. Daardoor is het Huygens ING er niet alleen voor collega-onderzoekers uit de geestes- en sociale wetenschappen, maar ook voor de erfgoedsector, het onderwijs, het bedrijfsleven, de media, en iedereen die behoefte heeft aan relevante en betrouwbare kennis over de Nederlandse geschiedenis en cultuur.